Menu

Veelgestelde vragen

Mantelzorgwoningen

Een mantelzorgwoning is een woning bedoeld voor de zorgverlener (vriend of familielid) of voor de persoon die zorg nodig heeft. De woning wordt geplaatst op het terrein van de zorgverlener of zorgbehoevende.

Sinds 1 januari 2024 mogen de meeste mantelzorgwoningen vergunningsvrij worden geplaatst mits u voldoet aan de regels van o.a. het Bouwbesluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL). Woont u in een rijks beschermd stadsgezicht of is uw pand een monument? Dan is er meestal wel een omgevingsvergunning nodig voor de bouw van een mantelzorgwoning.

Er is geen speciale subsidie voor mantelzorgwoningen. Soms is het wel mogelijk om een vergoeding te krijgen via de WMO of WLZ. Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden.

De regels hierover kunnen per gemeente verschillen. Over het algemeen stelt de overheid het verplicht de woning te ontdoen van badkamer en keuken of de woning zelfs volledig te verwijderen.

De woning mag in elk geval blijven staan zolang er mantelzorg verleend of ontvangen wordt. Wat er daarna met de woning moet gebeuren is per situatie verschillend. Soms is het mogelijk om de bestemming van de woning te veranderen. Mocht dit niet lukken maar het is wel gewenst dat de woning blijft staan, dan dient in de meeste gevallen de woning ontdaan te worden van badkamer en keuken. Informeer bij uw gemeente wat de mogelijkheden zijn.

Vanuit de standaard regelgeving mag in de meeste gevallen een mantelzorgwoning maximaal 100 m2 groot zijn. In sommige situaties kan de grootte afwijken, vaak is dit afhankelijk van de perceel oppervlakte. U kunt bij uw gemeente informeren wat de mogelijkheden zijn.

Bouwen en regels

De regelgeving voor het bouwen van een prefab woning is in principe gelijk aan die van het bouwen van een traditionele woning. In geval van een nieuwbouwkavel staat in het bestemmingsplan beschreven wat wel en niet mag. Als er sprake is van een mantelzorgwoning, bijgebouw of tuinkantoor kan de prefab woning op eigen terrein geplaatst worden. In alle gevallen dient u het bestemmingsplan van uw gemeente te raadplegen en te onderzoeken of er een vergunning noodzakelijk is, dit kan via het digitale omgevingsloket.

Eén van onze bouwkundige bureaus vraagt vooraf de vergunning aan, in sommige gevallen kan u dit zelf doen maar onze voorkeur gaat hier niet naar uit. Vanwege alle technische details en constructieve berekeningen, die nodig zijn bij de aanvraag, geven wij dit graag uit handen aan een professional.

Indien u een bouwkavel aanschaft met het oog op het plaatsen van een prefab woning is bereikbaarheid een belangrijk punt. Vanwege het speciaal transport en het plaatsen van de woning met een kraan is het handig dat de kavel goed bereikbaar is. Tevens dient het bestemmingsplan te worden geraadpleegd, hierin staat vermeld wat wel en niet mag qua nieuwbouw.

Het aanvragen van NUTS aansluitingen dient u zelf te regelen op www.mijnaansluiting.nl. Indien dit niet lukt mag u ons altijd om hulp of advies vragen. Bij een mantelzorg woning mogen de NUTS op de hoofdwoning worden aangesloten en zijn we niet afhankelijk van NUTS bedrijven.

Nee, wij verkopen geen bouwkavels.

Voor de aanschaf van een mantelzorgwoning worden in sommige gevallen subsidies beschikbaar gesteld vanuit de WMO of WLZ. Raadpleeg bij uw eigen gemeente wat hierin de mogelijkheden zijn. Neem contact op met uw hypotheekadviseur over de mogelijkheden.

Nee, elke situatie is namelijk anders waardoor wij geen standaard prijs kunnen hanteren. De kosten van een bouwvergunning bestaan uit legeskosten en kosten die gemaakt worden door het bouwkundig bureau.

In de meeste gevallen is het plaatsen van een tuinkantoor vergunningsvrij. Dit is afhankelijk van de grootte en plek van het tuinkantoor. Raadpleeg uw gemeente voor de regelgeving bij u in de buurt.

Oosthuis woningen

Op onze website kunt u verschillende woningen bekijken. Mocht u serieuze interesse hebben dan mag u vrijblijvend een afspraak maken voor een offertegesprek en rondleiding in onze hal. Tevens houden we elk jaar een open huis, houdt onze social media kanalen of website in de gaten om deze niet te missen.

Al onze woningen zijn maatwerk, van een standaard uitrusting is dus eigenlijk geen sprake.

Een Oosthuis woning is een volwaardige woning en kan daardoor worden vergeleken met een traditioneel gebouwde woning. Al onze woningen worden gebouwd volgens het BBL en de BENG.

Ja dat kan, raadpleeg een hypotheek adviseur voor de mogelijkheden.

Wij bieden veel verschillende soorten gevelbekleding aan. Er kan gekozen worden tussen hout, thermisch gemodificeerd hout, geolied hout, kunststof, stucwerk en delen bekleed met steenstrips.

De wanden en de plafonds worden in principe afgewerkt met houten platen die naar wens worden geschilderd of behangen. In de badkamer en het toilet maken we gebruik van lichtgewicht en waterdichte tegelpanelen die de uitstraling hebben van echte tegels, natuursteen of hout. Meestal wordt bij vloeren gekozen voor energiezuinige vloerverwarming en fermacell vloerplaten. De vloer kan naar wens worden afgewerkt met een warmtegeleidend product zoals bijvoorbeeld PVC. Echter zijn al onze woningen maatwerk en kiest de klant zelf het eindproduct.

Dat is zeker mogelijk, sterker nog wij bouwen altijd met hoge isolatiewaarde. Niet alleen om te voldoen aan het BBL en de BENG, maar ook om te zorgen dat al onze woningen duurzaam en comfortabel zijn.

Er zijn verschillende manieren om een Oosthuis woning te verwarmen. Er kunnen infrarood panelen aan het plafond worden bevestigd en/of vloerverwarming in de vloer worden verwerkt. We kunnen ook airco’s plaatsen om naast het koelen tevens te gebruiken voor het verwarmen. Hout- en pelletkachels behoren ook tot de mogelijkheden.

Dit verschilt per project. Afhankelijk van het type woning en de grootte besteden we gemiddeld 6 tot 10 weken aan een woning in de hal. Bij uitzonderingen of speciale ontwerpen kan de bouwtijd langer zijn.

Dit is per woning verschillend, hoe groter de woning hoe meer tijd het kost om een woning te plaatsen. Bij een gemiddelde woning staat alles binnen één dag. Na het plaatsen van de woning wordt meteen gestart met aansluiten. In principe kunt u binnen één week na plaatsing gebruik maken van uw Oosthuis woning.

Ja, de woning wordt door middel van speciaal transport vervoerd naar de bouwlocatie. Deze kosten worden bepaald aan de hand van de grootte van de woning, de afstand die moet worden afgelegd en eventuele obstakels die men onderweg kan tegenkomen. Onze offertes zijn exclusief deze transportkosten, echter worden deze wel begroot en vermeld in een bijlage bij de offerte.

Dat kan, samen bekijken we alle opties en mogelijkheden die er zijn vanuit onze vaste leveranciers. Uiteraard kunt u in overleg zelf een keuken en/of badkamer aanleveren.

Wij hebben veel ervaring met het bouwen van levensloop- en mantelzorgwoningen en zijn zeer bedreven in het bouwen en bedenken van oplossingen indien u moeilijk ter been bent. In de basis bouwen wij sowieso alleen drempelloze woningen.

Onze offerte omvat alle kosten behalve transportkosten, vergunningskosten, grondwerk en fundering, infiltratie, NUTS, en zonnepanelen. Deze kosten worden wel begroot en als bijlage bij de offerte geleverd.

Nee, maar wij kunnen u wel doorverwijzen naar diverse leveranciers die het voor u kunnen installeren.

Wij bieden een garantie van tien jaar aan op het casco van de woning die nieuw van ons afkomt, berekend vanaf de oplevering. Op de keuken en badkamer (afgenomen bij onze vaste leveranciers) geldt een fabrieksgarantie van twee jaar. Tevens geven wij een onderhoudstermijn af van zes maanden na de oplevering. Gedurende deze termijn kunnen kleine gebreken, die tijdens deze periode aan het licht komen door ingebruikname van de woning, door ons worden hersteld.

Absoluut, onze prefab Oosthuis woningen staan door heel Nederland.

Nee, wij plaatsen alleen woningen in Nederland.

Bij ons in de hal hebben wij een ruimte ingericht als showroom, deze laat een werkelijke situatie zien van een kleine woning.

Technisch gezien zou dit kunnen, onze voorkeur gaat hier niet naar uit.

Deze mogelijkheid is volop in ontwikkeling!

De betaling is vaak gelijklopend aan de bouwwerkzaamheden en verloopt daarom over het algemeen in termijnen.

Een prefab woning wordt sneller gebouwd dan een traditionele woning en ook de kosten zijn over het algemeen een stuk lager. Tevens kan onder alle weersomstandigheden worden doorgebouwd in onze bouwhal en blijft hierdoor de kwaliteit van het bouwmateriaal gewaarborgd. Ook belasten wij geen omwonenden met geluidshinder door het prefabriceren van de woning.

Er zijn weinig nadelen aan een prefab woning. Het kan zijn dat de voorkeur qua architectuur ergens anders ligt, dit kan een nadeel zijn. Binnenshuis kan een prefab woning wat gehoriger zijn dan een stenen woning, hier zijn verschillende oplossingen voor indien de klant dit wenst.

Bij het bouwen van een prefab woning houden we rekening met de module breedte en de module hoogte. Dit heeft voornamelijk te maken met het transport van de woning. Soms vergt dit aanpassingen aan het ontwerp.

Een prefab woning is qua levensduur gelijkwaardig aan een traditioneel gebouwde woning mits hij goed onderhouden wordt.

Begrippen

Prefab bouwen is een ruim begrip. Wij noemen onze manier van bouwen ook wel prefab 3.0, omdat wij een woning zo compleet mogelijk willen afleveren. Bij Oosthuis houdt dit in dat een woning volledig gebouwd wordt in onze moderne hal in Doetinchem, hierdoor kunnen wij het hele jaar veilig en gestaag doorbouwen. Vervolgens wordt de woning kant en klaar geplaatst op de bouwlocatie.

Dit is een woning die geschikt is voor mantelzorg, maar al gebouwd en geplaatst wordt voordat er sprake is van mantelzorg. Het is dus eigenlijk een voorloper van de mantelzorgwoning. Waar een mantelzorgwoning in de meeste gevallen vergunningsvrij is, is er bij een levensloopwoning een kleine vergunning nodig. De regelgeving hierin verschilt per gemeente.

Een recreatiewoning is een “vakantiehuis” dat voornamelijk bedoeld is voor recreatief gebruik. Recreatiewoningen bevinden zich vaak op vakantieparken, bungalowparken of in recreatiegebieden.

Leges zijn de kosten die de gemeente in rekening brengt voor het behandelen van een vergunningsaanvraag. De kosten verschillen per zowel gemeente als per project.

Besluit Bouwwerken Leefomgeving. Het BBL vervangt sinds 1 januari 2024 het Bouwbesluit. Een bouwwerk mag geen gevaar opleveren voor gebruikers en omgeving. Daarom heeft de overheid in het BBL regels vastgelegd voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Ook een prefab woning moet altijd voldoen aan deze regels.

Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Sinds 1 januari 2021 moeten de vergunningaanvragen voor alle nieuwbouw voldoen aan de eisen van de BENG. Bij (pré) mantelzorgwoningen kunnen de regels hierin afwijken, raadpleeg uw gemeente voor de regelgeving.

Sleutelklaar houdt in dat de woning volledig afgewerkt wordt opgeleverd. U hoeft alleen nog maar de sleutel om te draaien en de woning in te richten.

Onder levensloopbestendig bouwen verstaan wij het bouwen van een prefab woning waar een leven lang in gewoond kan worden. Dit houdt in dat de woning rolstoelvriendelijk is, gelijkvloers en drempelvrij en eventuele aanpassingen mogelijk zijn of zelfs al toegepast.