Menu

Meer mogelijkheden door prefab levensloopwoningen

Prefab mantelzorgwoningen zijn een uitstekende optie voor mensen die zorg nodig hebben en hun zelfstandigheid willen behouden. Ze bieden tal van voordelen, vooral voor wie mantelzorg nodig heeft. Deze woningen worden ontworpen om een comfortabele functionele leefruimte te bieden aan de toekomstige bewoners en tegelijkertijd tegemoet te komen aan de behoeften van hun zorgverleners. Maar wat nou als er nog geen sprake is van mantelzorg?

Prefab levensloopwoning in de tuin bouwen

Steeds meer gemeenten in Nederland bieden de mogelijkheid om een levensloop-/zorgwoning te plaatsen op eigen erf naast hun huidige woning. De levensloopwoning is eigenlijk een voorloper van de mantelzorgwoning, een goede oplossing wanneer er nog geen sprake is van intensieve zorg maar je wel dichtbij elkaar wil zijn. Waar een prefab mantelzorgwoning in de meeste gevallen vergunningsvrij is, is er bij een levensloopwoning een kleine vergunning nodig. Uiteindelijk is dit een tijdelijke vergunning van meestal 10 jaar, ervan uitgaande dat het daarna overloopt in volledige mantelzorg. Is de woning langer nodig dan 10 jaar, dan dient er een nieuwe vergunning te worden aangevraagd. De leeftijdsgrens ligt vaak op 70 jaar, toch zien wij dit langzaam aan veranderen. Er is bijvoorbeeld een gemeente binnen de Achterhoek die de leeftijdsgrens op 67 jaar heeft vastgesteld. Wij hopen dat meer gemeenten dit voorbeeld gaan volgen!

Regelgeving omtrent prefab zorgwoningen

Door alle verschillende regelgevingen omtrent mantelzorgwoningen en levensloopwoningen zien we soms door de bomen het bos niet meer. Gelukkig is er vaak meer mogelijk dan gedacht wordt. Zo hoeft er niet altijd sprake te zijn van een familiaire relatie tussen de bewoner van de hoofdwoning en de toekomstige bewoner van de levensloopwoning. Een aantoonbare lange vriendschap biedt bijvoorbeeld ook mogelijkheden. Tevens kan het aanvragen van de vergunning een drempel veroorzaken. Bij Oosthuis regelen we in de meeste gevallen de vergunningsaanvraag voor onze klanten. Mocht u zelf alvast de mogelijkheid willen onderzoeken, dan biedt het omgevingsloket in een online omgeving duidelijkheid over elke situatie. Is er al wel sprake van intensieve zorg? Dan biedt een mantelzorgwoning wellicht uitkomst, in dit blog artikel vertellen wij hier meer over.

Bij Oosthuis regelen we in de meeste gevallen de vergunningsaanvraag voor onze klanten

Nieuwsgierig geworden wat voor u de mogelijkheden zijn? Maak vrijblijvend een afspraak, onder het genot van een kop koffie of thee bespreken we graag uw situatie. Liever eerst prijzen en ontwerpen bekijken? Vraag dan hier online één van de digitale referentieboekjes aan.

Oosthuis is een Achterhoeks innovatief bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen en bouwen van maatwerk prefab woningen met duurzame materialen. De woningen worden door ervaren timmerlieden in onze moderne hal gebouwd en vervolgens per speciaal transport naar de gewenste locatie vervoerd. Niet alleen de bouwtijd, maar ook de kosten worden daardoor aanzienlijk verlaagd. Sommige mensen vinden het idee van houtbouw spannend en vragen zich af of het wooncomfort vergelijkbaar is met steenbouw. Het antwoord daarop is simpel, JA! De houten prefab woningen bevatten onder andere uitstekende isolatie waardoor de woningen energiezuinig en comfortabel zijn.

Functioneel ruimtegebruik, praktische indeling

Plannen? Neem contact op!