Menu

Mantelzorgwoning, een bekend maar soms ingewikkeld begrip

Het begrip mantelzorgwoning komt steeds vaker voorbij, maar hoe zit dat nu eigenlijk? Een mantelzorgwoning is een woning die bedoeld is voor de zorgverlener (vriend of familielid) of voor de persoon die zorg nodig heeft. De woning wordt geplaatst op het terrein van het huis van de zorgverlener of zorgbehoevende.

Geen omgevingsvergunning voor mantelzorgwoning in de tuin

Tegenwoordig is er geen omgevingsvergunning meer nodig voor het plaatsen van een mantelzorgwoning op eigen erf. Dat wil niet zeggen dat er geen regels gelden bij de bouw en plaatsing van zo’n woning. Zo moet er uiteraard sprake zijn van intensieve mantelzorg en mag de zorgwoning bewoond worden door één huishouden, bestaande uit maximaal twee personen. In het buitengebied gelden andere regels dan in de bebouwde kom.

In het buitengebied mag er in beginsel tot 100 m2 vergunningsvrij gebouwd worden en in de bebouwde kom tot 70 m2. De woning moet op het achtererf geplaatst worden en per situatie wordt er rekening gehouden met de maximale bebouwing van het erf. Je mag alleen de begane grond gebruiken als leefruimte, is er sprake van een verdieping, dan mag deze gebruikt worden als opslag. Tevens dient de woning te voldoen aan het besluit bouwwerken en leefomgeving (BBL), hierin staan regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

Tegenwoordig is er geen omgevingsvergunning meer nodig voor het plaatsen van een mantelzorgwoning op eigen erf

Financiële mogelijkheden voor een mantelzorgwoning

Ondanks dat een mantelzorgwoning vrijwel altijd, indien voldaan wordt aan de vereisten, vergunningsvrij geplaatst mag worden, is het verstandig om eerst de gemeente op de hoogte te stellen. De gemeente kan bijvoorbed vragen om een verklaring van een sociaal medisch adviseur en voorafgaand aan het proces kan een gespecialiseerd consulent u helpen bij het bekijken van de mogelijkheden.

Soms is de wil en de wens voor een mantelzorgwoning aanwezig, maar geeft het financiële plaatje onzekerheid. Een hypotheek verhogen of een nieuwe hypotheek aanvragen behoort helaas niet voor iedereen tot de mogelijkheden. Als ook een persoonlijke lening of eigen vermogen geen uitkomst biedt, kan in dit soort gevallen eveneens samen met de gemeente bekeken worden wat zij voor u kunnen betekenen.

Is er nog geen mantelzorg nodig? Dan kan gekozen worden voor een pré-mantelzorgwoning of levensloopwoning. In dit blog artikel leggen we kort uit wat dit inhoudt en wat hierbij komt kijken.

Bent u al bij de gemeente geweest of heeft u concrete plannen en bent u benieuwd wat voor u de mogelijkheden zijn? Maak vrijblijvend een afspraak, onder het genot van een kop koffie of thee bespreken we graag uw situatie. Liever eerst prijzen en ontwerpen bekijken? Vraag dan hier online één van de digitale referentieboekjes aan.

Oosthuis is een Achterhoeks innovatief bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen en bouwen van maatwerk prefab woningen met duurzame materialen. De woningen worden door ervaren timmerlieden in onze moderne hal gebouwd en vervolgens per speciaal transport naar de gewenste locatie vervoerd. Niet alleen de bouwtijd, maar ook de kosten worden daardoor aanzienlijk verlaagd. Sommige mensen vinden het idee van houtbouw spannend en vragen zich af of het wooncomfort vergelijkbaar is met steenbouw. Het antwoord daarop is simpel, JA! De houten prefab woningen bevatten onder andere uitstekende isolatie waardoor de woningen energiezuinig en comfortabel zijn.

Functioneel ruimtegebruik, praktische indeling

Plannen? Neem contact op!